Sağlık

Diyaliz Çeşitleri Nelerdir? Hangi Yöntem Size Uygun?

Diyaliz, böbrek yetmezliği yaşayan bireyler için hayati önem taşıyan bir tedavi yöntemidir. Böbreklerin fonksiyonlarını yeterince yerine getiremediği durumlarda, diyaliz vücutta biriken zararlı atıkları ve fazla sıvıyı temizler.

Yine de diyaliz tedavisinin birçok farklı türü vardır. Her birinin de avantajları ile sınırlamaları mevcuttur. Peki, diyaliz çeşitleri neler? Gece diyalizi nasıl yapılır?

Hemodiyaliz Nedir?

Hemodiyaliz, diyaliz tedavisinin en yaygın türlerinden biridir ve bir hastane ya da diyaliz merkezinde gerçekleştirilir. İlgili yöntemde, kan vücuttan bir makineye taşınarak burada bir filtre aracılığıyla temizlenir. Temizlenen kan daha sonra tekrar vücuda geri gönderilir. Hemodiyaliz, haftada üç kez yapılmakla beraber her seans yaklaşık dört saat sürer. İsteyenler gündüz isteyenler gece diyalizi olarak alabilir.

Hemodiyaliz yöntemi, böbreklerinizin çalışmasını büyük ölçüde taklit eder. Ancak bu yöntem düzenli bir tedavi süreci gerektirdiğinden, hastalar hastane ziyaretleri yapmak zorunda kalırlar. Öte yandan hemodiyaliz sırasında erişim için bir damar yolu (fistül veya greft) oluşturulması gereklidir. Bu tür bir diyaliz, hastaların yaşam kalitesini iyileştirebilir, ancak bazı kişiler için hastane ziyaretleri ve seans süreleri zorlayıcı olabilir.

Periton Diyalizi Nedir?

Periton diyalizi, diyaliz tedavisinin bir diğer alternatifi olmakla beraber evde uygulanma özelliği taşır. İlgili yöntemde, karın içine özel bir sıvı enjekte edilir. Bahsi geçen sıvı, karın zarında bulunan küçük kan damarları aracılığıyla atıkları ve fazla sıvıyı toplar. Sıvı belirli bir süre karın içinde bekletildikten sonra temizlenmiş sıvı vücuttan dışarı atılmak ile beraber yenisi ile değiştirilir. Periton diyalizi günlük olarak uygulandığından her döngü yaklaşık 30 dakika sürer.

Diyaliz çeşitleri arasında bulunan periton diyalizi, hastaların evde tedavi görmelerine olanak tanır ve hastane ziyaretlerini en aza indirir. Bahsi geçen yöntemi uygulayan hastalar, çok fazla özgürlüğe sahip olurlar. Fakat periton diyalizi uygularken hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Karın zarında enfeksiyon riski (peritonit) vardır. O nedenle tedavi sırasında hijyen kurallarına uymak çok mühimdir.

Hangi Diyaliz Yöntemi Size Uygun?

Hangi diyaliz yönteminin size uygun olduğuna karar verirken, birkaç unsuru göz önünde bulundurmanız gerekir. Yaşam tarzınızı ve tedaviye ne kadar zaman ayırabileceğinizi değerlendirmeniz gerekir. Eğer düzenli hastane ziyaretleri yapmayı tercih etmiyorsanız ve evde tedavi görme imkanınız varsa, periton diyalizi sizin için uygun olabilir. Bununla beraber hemodiyaliz daha sıkı bir tedavi programı gerektirir. Ancak uzmanlar tarafından sürekli takip edilmenizi mümkün eder.

Diyaliz çeşitleri arasında karar verirken fiziksel sağlık durumunuzu da hesaba katmalısınız.. Periton diyalizi, karın zarının sağlıklı ve enfeksiyon riskine karşı dayanıklı olması gereken bir yöntemdir. Hemodiyaliz ise damar erişimi ve düzenli seanslar gerektirir. O yüzden damar sağlığınız da son derece önemlidir. GOP Diyaliz’daki doktorunuz, sağlık geçmişinizi ve mevcut durumunuzu değerlendirerek hangi yöntemin sizin için daha ideal olduğuna karar verir.

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-254110650-1');